Συνέντευξη στο TRUTHNEWS
Τετάρτη 14 Μαΐου 2024
https://truthnewsgr.blogspot.com/2024/05/blog-post_14.html
Σταλίδης: Στα δύσκολα μπαίνω μπροστά…πώς να πάρει μπροστά η οικονομία με τόσο υψηλούς δείκτες φορολογίας ;
Ο Ανδρέας Σταλίδης γεννήθηκε στην Καλαμαριά της Θεσσαλονίκης τον Δεκέμβριο του 1972. Στα μαθητικά του χρόνια διακρίθηκε σε Ολυμπιάδες Μαθηματικών και Πληροφορικής με αποκορύφωμα την κατάκτηση χάλκινου μεταλλίου στην 7η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα στη Βουλγαρία το 1990. Σπούδασε Φυσική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1996) και απέκτησε τρεις μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών: MSc στην Πληροφορική στο πανεπιστήμιο του Reading (1997), MA στις Διεθνείς Σχέσεις στο Reading (1998), και MPhil στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά στο Imperial College του Λονδίνου (2000) με υποτροφία.
Εργάζεται από το 2001 στον χώρο της ενέργειας στη Μεγάλη Βρετανία διαδοχικά σε τρεις διαφορετικές εταιρείες, με μία διακοπή την περίοδο 2004/05 για την πλήρη στρατιωτική του θητεία. Το αντικείμενο της εργασίας του είναι η ανάπτυξη και επικύρωση μαθηματικών μοντέλων (development και validation) για την διαχείριση κινδύνων (risk management) στις διεθνείς αγορές ενέργειας και άλλων εμπορευμάτων (commotidies) όπως φυσικό αέριο, ηλεκτρική ενέργεια, πετρέλαιο και άλλα.
Το 2001 δημιούργησε το ηλεκτρονικό περιοδικό Αντίβαρο (antibaro.gr), που έγινε ιδιαίτερα γνωστό από την επιτυχημένη πρωτοβουλία του να συλλέξει υπογραφές με αίτημα την απόσυρση του βιβλίου Ιστορίας της Στ’ Δημοτικού.
Από το 2015 γράφει άρθρα γνώμης και στην Εστία, την αρχαιότερη ελληνική εφημερίδα. Είναι ιδρυτικό μέλος και Αντιπρόεδρος του ΔΣ του της Επιτροπής Ελληνισμού.
Τον Ιανουάριο του 2019 εξέδωσε ένα ηλεκτρονικό βιβλίο με τίτλο
«Μακεδονία. Αντίβαρο στην ηττοπάθεια».
Τον Ιούλιο του 2021 εξέδωσε έναν πλήρη οδηγό για σκάκι στα αγγλικά, το οποίο πωλείται στο Amazon. Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.
1. Μπορεί η ευρωβουλή και οι ευρωβουλευτές μας και τα κόμματα να αλλάξουν την πολιτική και αυτά που ζούμε στην Ελλάδα ;
Για ποιο λόγω είστε υποψήφιος ευρωβουλευτής ;
Εύλογη η απορία που έχουμε όλοι οι πολίτες ότι οι ίδιοι νόμοι περνάνε στην Ελλάδα ανεξάρτητα του ποιο κόμμα κυβερνάει. Η λύση της απορίας είναι ότι 7 στους 10 νόμους προέρχονται από οδηγίες της Ευρ. Επιτροπής. Εκεί λοιπόν ζυμώνονται και προετοιμάζονται αυτά που θα έρθουν αργότερα στην Ελλάδα. Άρα, εκεί πρέπει να στείλουμε ανθρώπους με διευρυμένο πεδίο γνώσεων, αντίληψης και με ζωντανό ενδιαφέρον να υπερασπιστούν ανιδιοτελώς τα συμφέροντα της Ελλάδας και όχι να αδιαφορούν για τις υποχρεώσεις τους, τη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών πολιτικών και να μην ενημερώνουν τους Έλληνες πολίτες. Είμαι υποψήφιος ευρωβουλευτής, ως ένας απλός «κανονικός άνθρωπος». Ουδέποτε ασχολήθηκα με κόμματα ή με τζάκια. Είμαι υποψήφιος ακριβώς επειδή η πατρίδα μου βρίσκεται σε πολύ χαμηλό σημείο. Αν ήταν ψηλά, δεν θα υπήρχε λόγος. Στα δύσκολα μπαίνω μπροστά. Κυρίως με ενδιαφέρουν τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, παιδείας, ιστορίας.
Η Ελλάδα γεωπολιτικά βρίσκεται στο ναδίρ. Οι τρεις γείτονές της, Σκόπια, Αλβανία και Τουρκία μας έχουν ταράξει στα χαστούκια και στον εμπαιγμό.
2. Συμφωνείτε οι τράπεζες, FUNDS και το δημόσιο να κάνουν κατασχέσεις στη ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ οφειλετών ; Το ΧΑΡΑΤΣΙ για τα ακίνητα δημιουργήθηκε πριν 14 χρόνια ως προσωρινό μέτρο αλλά έγινε μόνιμο ΕΝΦΙΑ ακόμη και για χαμηλοσυνταξιούχους με ένα μικρό ακίνητο, συμφωνείτε ;
Η πρώτη κατοικία είναι ιερή. Κάθε κατάσχεση είναι μία τραγωδία. Κατάσχεση πρώτης κατοικίας είναι λοιπόν η απόλυτη καταστροφή. Βεβαίως, για να είμαστε δίκαιοι, θα πρέπει να υφίστανται κάποιοι στοιχειώδεις κανόνες. Δεν μπορεί να μπαίνει στην ίδια μοίρα ένας κακοπληρωτής που έχει αλλά θέλει να εκμεταλλευτεί την προστασία της πρώτης του κατοικίας με κάποιον που λόγω συγκυριών και συνθηκών πέρα από τις δυνάμεις του, βρίσκεται σε αδυναμία πληρωμής. Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι το εξής: η ανικανότητα διαχείρισης του κράτους οδηγεί σε μέτρα που τιμωρούν τους ευσυνείδητους πολίτες και ευνοούν τους επιτήδειους.
Έτσι, άνθρωποι που δεν ευθύνονται για την οικονομική τους κατάσταση βρίσκονται σε θέση να χάνουν την πρώτη τους κατοικία, ενώ κατέβαλλαν κάθε προσπάθεια επιβίωσης, και κάποιοι άλλοι επιτήδειοι να εκμεταλλεύονται καταστάσεις. Υπάρχουν τρόποι να γίνεται διάκριση. Ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας άδικος φόρος, διότι απλούστατα φορολογεί το ήδη φορολογημένο.
3. Η Ελλάδα είναι 10.000.000 όμως . μισός πληθυσμός ζει στο λεκανοπέδιο της Αττικής, μπορεί να υπάρξει πρόοδο με αυτό το μοντέλο ;
Χωριά και πόλεις ολόκληρες στη περιφέρεια ερημώνουν !!
Η νεολαία μεταναστεύει για αξιοπρεπή εργασία στο εξωτερικό .
Τι πρέπει να γίνει ;
Πράγματι, το 40% των κατοίκων της χώρας ζει στην Αττική.
Ο υδροκεφαλισμός αυτός είναι σπανιότατο φαινόμενο στον πλανήτη και οπωσδήποτε εμποδίζει την υγιή ανάπτυξη της χώρας. Αν ρωτήσετε σε ελληνικές επαρχίες η αναλογία θανάτων γεννήσεων είναι εκατοντάδες φορές μεγαλύτερη ανά έτος, πχ 400 προς 1 κλπ. Για τη ΝΙΚΗ το υπ’ αριθμόν 1 πρόβλημα είναι τη Δημογραφικό. Σε συνδυασμό με την αστυφιλία και τις μεταναστευτικές ροές προς το εξωτερικό, η χώρα οδηγείται σε μαράζωμα. Τρόποι αντίδρασης: παιδικοί σταθμοί, φορελαφρύνσεις σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, σύνταξη πολύτεκνης μητέρας χωρίς άλλες προϋποθέσεις, χαμηλότεροι φορολογικοί συντελεστές σε ειδικές περιοχές της επαρχίες για τόνωση της επιχειρηματικότητας και της παραγωγής.
4. Πολλοί επιστήμονες μας γιατροί, τεχνολόγοι κλπ μετανάστευσαν για καλύτερες αποδοχές στο εξωτερικό και διαπρέπουν εκεί, πως μπορεί η Ελλάδα να τους προσελκύσει πίσω ; Τα ΔΩΡΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΑΝ πάνω από 10 χρόνια για ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ, ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ είναι σωστό να συνεχίζεται σε περίοδο ακρίβειας ; Ποιος θεωρείτε ότι πρέπει να είναι ο ελάχιστός αξιοπρεπής μισθός για να ζήσει κάποιος στην Ελλάδα ;
Ένα πρόβλημα που δεν είναι τόσο ορατό είναι ότι δεν έφυγαν μόνο επιστήμονες και άνθρωποι σχετικά υψηλών δεξιοτήτων, αλλά ότι έφυγαν και χαμηλής ειδίκευσης άνθρωποι, οι οποίοι εργάζονται στην εστίαση, ως οδηγοί, απλοί τεχνίτες κλπ.
Οι άνθρωποι υψηλών δεξιοτήτων αποτελούν τεράστια πληγή για την Ελλάδα, διότι η Ελλάδα τους σπούδασε και τους ανέπτυξε και οι άλλες χώρες τους λαμβάνουν δωρεάν και «ετοιμοπόλεμους» στον τομέα τους. Όμως και οι χαμηλής ειδίκευσης έχουν επίπτωση στην χώρα, διότι μειώνεται το εγχώριο προσωπικό, άρα σε συνδυασμό με το δημογραφικό μειώνεται δραστικότατα η δυνατότητα ανάπτυξη της οικονομίας. Θα σας εκπλήξω αν σας πω ότι υπάρχουν σήμερα εργασίες στον αγροτικό, αλλά και στον οικοδομικό τομέα, που οι εργολάβοι δεν είναι Έλληνες (αλλά είναι πχ Αλβανικής καταγωγής) και αρνούνται να δώσουν μεροκάματα σε Έλληνες αφού δεν τους έχουν ανάγκη. Συνεπώς, το ζήτημα είναι πολύπλοκο και ακουμπάει σε πάρα πολλά κοινωνικά ζητήματα. Το να λέει κανείς «δώστε τα δώρα πίσω» ή «ένας μισθός τόσα ευρώ τον μήνα είναι αξιοπρεπής και μπορεί να αναστρέψει το κλίμα» είναι εύκολο και ανέξοδο να το λέει κανείς. Δεν λύνεται τίποτα με το να κάνουμε πληστηριασμό του ελάχιστου μισθού. Λύνεται με μία ολιστική οπτική της οικονομίας και λήψη υπόψιν όλων των παραμέτρων.
Για να επανέλθουν πρέπει να δημιουργηθούν κατάλληλες συνθήκες εργασίες, περιβάλλον υποστήριξης της οικογένειας και των παιδιών (παιδικοί σταθμοί), φοροελαφρύνσεις, γενικότερα μείωση φόρων, ανάπτυξη έρευνας και τεχνολογίας στα πανεπιστήμια για διευκόλυνση νέων επιχειρήσεων, πολλαπλές συνεργασίες με όλα τα μέρη του κόσμου, διότι το πάντρεμα των ιδεών δημιουργεί νέες και πιο αποδοτικές ιδέες. Πάρα πολλά μπορούν να ειπωθούν.
Αρκεί να έχουμε το νου μας ανοιχτό.
5.Στη περίοδο του COVID είδαμε να καταπατάτε η ελευθερία των πολιτών με υποχρεωτικότητες, μάλιστα ακόμη υπάρχει το πρόστιμο στην ΕΦΟΡΙΑ σε συνταξιούχους που δεν εμβολιάστηκαν, ποια η άποψη σας ;
Αν δεν κάνω λάθος, η κυβέρνηση κατάλαβε το κοινωνικό πρόβλημα που δημιούργησε με τα πρόστιμα που αναφέρετε και τα ακύρωσε.
6. Ποια η άποψη σας για την κλιματική αλλαγή, τεχνητή νοημοσύνη και την τεχνολογική πρόοδος ;
Θα συμφωνούσατε με μια απαγόρευση της κυκλοφορίας των αυτοκίνητών τα Σαββατοκύριακα για την κλιματική αλλαγή ;
Οι επιστήμονες διαθέτουν αρκετά δεδομένα για την κλιματική αλλαγή. Ας μην τα απαξιώνουμε. Εργάζομαι στον χώρο της ενέργειας στο ΗΒ για 23 χρόνια και γνωρίζω ότι είναι πραγματικότητα. Οι στόχοι της ΕΕ βέβαια, δεν είναι ρεαλιστικοί, ακριβώς επειδή κάθε χώρα θέτει τις τοπικές επιπτώσεις των μέτρων και των στόχων που πρέπει να πετύχει, ως υπέρτερες των στόχων αυτών καθ’ εαυτών. Δηλαδή, η Ελλάδα, για παράδειγμα, θα πρέπει να σκεφεί πρώτα την επίπτωση στην οικονομία της και μετά να πετύχει τους στόχους. Έτσι, λίγο λίγο θα καθυστερούν όλοι.
Μία επιπλέον παράμετρος που δεν μπορεί να αγνοηθεί είναι ότι υπάρχουν χώρες του πλανήτη που αγνοούν όλους τους στόχους. Είναι μερικά πράγματα που δεν μπορούν να επιτευχθούν παρά μόνο με συνεργασία, είτε διακρατική (στα ζητήματα αυτά), είτε διαπροσωπική (σε άλλα ζητήματα).
Δεν πιστεύω ότι θα βοηθούσε η απαγόρευση κυκλοφορίας τα σαββατοκύριακα. Προσωπική γνώμη αυτή. Πάρα πολλές πόλεις στην Ευρώπη, εφαρμόζουν άλλες μεθόδους, πχ είτε την απαγόρευση εισόδου στο κέντρο των πόλεων των οχημάτων που μολύνουν πολύ, είτε την είσοδο με χρέωση. Υπάρχει πληθώρα τέτοιων μέτρων. Κάποτε θα έρθουν αυτά και στην Ελλάδα.
Η τεχνητή νοημοσύνη είναι επίσης τομέας (εκτός από την ενέργεια) για τον οποίον έχω κάποια μικρή γνώση.
Η Ελλάδα δεν πρέπει να χάσει κι αυτό το τρένο της τεχνολογικής προόδου. Διαθέτει και ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και υποδομή για να συμμετέχει ενεργά. Αρκεί να έχουν τα μάτια τους ανοιχτά οι αρμόδιοι σε διάφορους τομείς, όπως πχ στα πανεπιστήμια.
7. Η οικονομία της Ελλάδας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό,
τι θα έπρεπε να κάνουμε για να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη και σε άλλο τομέα πχ στο πρωτογενή τομέα, αγροτικό κλάδο ;
Τι θα έπρεπε να γίνει με την φορολογία ;
Θεωρώ τραγική αποτυχία της κυβέρνησης ότι το 2023 είχαμε 30 εκατομμύρια τουρίστες, αριθμός ρεκόρ των ρεκόρ, και η ανάπτυξη ήταν μόνο 2%, χαμηλότερη από όλες τις μικρές και μεσαίες οικονομίες της Ευρώπης. Με το ΑΕΠ μας στα 2/3 του ΑΕΠ το 2010, η Ελλάδα έπρεπε να πετάει σήμερα με 7 και 8% και όχι με το πενιχρό 2%. Έφτασε η Ελλάδα να είναι η προτελευταία χώρα στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ευρώπη! Και αυτά υποτίθεται από φιλελεύθερη κυβέρνηση (ο Θεός να την κάνει) που κρατάει τους φόρους ψηλά. Πώς να πάρει μπροστά η οικονομία με τόσο υψηλούς δείκτες φορολογίας επιχειρήσεων, αλλά και εισοδήματος και αγαθών;
Γίνεται να έχει η Ελλάδα 25% και η Βουλγαρία 10%; Πόσο προφανές πια ότι πρέπει να μειωθούν οι συντελεστές;
Ο πρωτογενής τομέας είναι μεγάλος καημός για την Ελλάδα.
Να δώσω το παράδειγμα της Ολλανδίας; Με πολύ μικρότερη έκταση, αλλά με υπερ-πολλαπλάσια παραγωγή πρωτογενούς τομέα; Παραδείγματα υπάρχουν πολλά. Ανθρώπους με μεράκι και όρεξη να εξυπηρετήσουν τη χώρα στις καίριες θέσεις δεν βλέπουμε. Μόνο τον εαυτό τους.
8. Ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ΑΠΕ !! Θεωρείτε ότι πολλά δάση μας καίγονται για λόγους ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ;
Τι θα έπρεπε να γίνει για να αξιοποιήσουμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ;
Θα κρατήσω αποστάσεις. Οι πυρκαγιές οφείλονται σε μία μεγάλη σειρά αιτιών. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι όλοι οι λόγοι είναι ύποπτοι. Ενδεχομένως να υπάρχουν και αυτά, αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό από όσο νομίζουμε.
Εφόσον υπάρχει μέτρο, και οι ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά είναι θετικά. Η Ελλάδα έχει και ορισμένα υδροηλεκτρικά.
Ευνοείται ως ένα βαθμό, λόγω των ορεινών περιοχών. Εφόσον φτιαχτούν ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά, το κόστος παραγωγής είναι μικρό. Μόνο η αρχική επένδυση πρέπει να αποσβεσθεί. Υπάρχουν όμως και άλλες πηγές, όπως γεωθερμία στην Ελλάδα. Κανείς δεν μιλάει για αυτά.
Επίσης, μια που σε προηγούμενη ερώτηση καλύψαμε την τεχνολογική πρόοδο, ενδιαφέρον είναι και το ζήτημα του υδρογόνου ως πηγή ενέργειας. Σήμερα διεξάγεται έρευνα στον τομέα αυτό, όπως και σε πάσης φύσης μπαταρίες για εξομάλυνση του φορτίου ενέργειας μέσα στην ημέρα και μέσα στον χρόνο.
9. Ουκρανία, ποια θα έπρεπε να είναι η εξωτερική μας πολιτική για αυτό το θέμα ; Ποιο το συμφέρον της Ελλάδας ;
Κατά τη γνώμη μου στο ζήτημα αυτό το πρώτο μέλημα της Ελλάδας θα έπρεπε να είναι οι ελληνικοί πληθυσμοί.
Δεν είναι ποδοσφαιρικό παιχνίδι για να λάβουμε θέση ώστε να πανηγυρίσουμε τον νικητή της αρεσκείας μας.
Έχω επισκεφθεί την Ουκρανία το 1995. Πήγα στη Μαριούπολη και σε 5 ελληνικά χωριά, ως μέλος του χορευτικού συγκροτήματος του Δήμου Καλαμαριάς. Ευτυχής συγκυρία. Ήταν άκρως συγκινητικό να βλέπεις ανθρώπους να ψελλίζουν ελληνικά που έμαθαν πριν από πολλές δεκαετίες, και λόγω του καθεστώτος να μάθαιναν μόνο ελάχιστες λέξεις στα παιδιά τους. Μετά το 1990, προσπάθησε το ελληνικό κράτος να τονώσει λίγο τις γέφυρες αυτές, αλλά όχι για πολύ.
Το συμφέρον της Ελλάδος είναι να δείξει εξωστρέφεια, να εκφράσει στα όργανα της Δύσης (πχ στο Ευρ. Κοινοβούλιο) τους πληθυσμούς αυτούς, αλλά και γενικότερα τους πληθυσμούς που αισθάνονται συγγενείς με την Ελλάδα. Το όραμα της ΝΙΚΗΣ για τη Ρωμιοσύνης εκεί βασίζεται. Έκανα προ εβδομάδων μία διαδικτυακή εκπομπή με έναν εκπρόσωπο Ρωμιών της Συρίας. Υπάρχουν 800 χιλιάδες Ελληνορθόδοξοι στη Συρία και στον Λίβανο και συνολικά 2 εκατομμύρια μαζί με τη Διασπορά τους. Ετοιμάζω μία ακόμα διαδικτυακή εκπομπή με εκπρόσωπο των ελληνοφώνων της Κάτω Ιταλίας. Πρέπει η Ελλάδα να δείξει έμπρακτο ενδιαφέρον για όλους αυτούς τους ανθρώπους.
10. Είδαμε το ατύχημα στα ΤΕΜΠΗ . Λειτούργησε η δικαιοσύνη στην περίπτωση των ΤΕΜΠΩΝ ;; Λειτουργεί η δικαιοσύνη ;;
Τι θα έπρεπε να γίνει με τις υποδομές μας και την κανονική συντήρηση τους και βελτίωση τους στις μεταφορές, στην υγεία, στην παιδεία ;
Στην περίπτωση των Τεμπών δεν έχει λήξει η Δικαιοσύνη.
Το ζήτημα έχει δύο πτυχές. Η μία είναι το δυστύχημα αυτό καθ’ εαυτό. Και η άλλη είναι οι πολιτικές ευθύνες για τις καθυστερήσεις για την τηλεδιοίκηση. Είναι δύο διαφορετικά ζητήματα που η αναλυτική σκέψη επιβάλλει να τα αντιμετωπίζουμε ξεχωριστά, αλλά αυτό είναι λίγο δύσκολο. Ασφαλώς και υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, σε απόλυτο μάλιστα βαθμό, και διαχρονικές ίσως, αλλά στην δεύτερη πτυχή. Η πρώτη πτυχή είναι πιο συγκεκριμένη.
Δεν θέλω να σχολιάσω λεπτομέρειες. Αν το πιάσουμε γενικά το θέμα της Δικαιοσύνης, το συμπέρασμα δεν είναι ευχάριστο. Η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα έχει ένα πρόβλημα που λέγεται καθυστερήσεις (και φτάνεις τα 7 χρόνια για να βρίσκεις το δίκιο σου, οπότε να μην έχει πια νόημα και αυτό το εκμεταλλεύονται επιτήδειοι) και ένα δεύτερο πρόβλημα που λέγεται συγκάληψη (και απαιτούνται πολλά έξοδα για να έχεις το κατάλληλο νομικό οπλοστάσιο για να προστατευθείς).
Και τα δύο είναι συνυφασμένα με την κουλτούρα των πολλών δικηγόρων και την μεγάλη γραφειοκρατία. Ο πολίτης νιώθει ότι δεν θα βρει το δίκιο του, και αυτό είναι πολύ κακό συναίσθημα για την κοινωνική ειρήνη.
Θα μπορούσαμε να μιλάμε και να γράφουμε ώρες για τις υποδομές, τις μεταφορές, την υγεία και την παιδεία.
Η εντύπωση ότι ο πολίτης δεν εξυπηρετείται από το κράτος είναι διάχυτη σε όλους τους τομείς. Νιώθει το κράτος ως ξένο, ίσως και αντίπαλο ή εχθρικό. Δεν υπάρχει μαγική συνταγή να λυθεί αυτό το πρόβλημα. Είναι μακροχρόνιο και σχετίζεται με πολλαπλές παθογενείς νοοτροπίες εντός της χώρας.
Ευχαριστώ πολύ για τη δυνατότητα να απαντήσω στις ερωτήσεις σας που κάλυψαν ένα τεράστιο φάσμα κοινωνικών ζητημάτων. Θα κλείσω με έναν τομέα που δεν καλύφθηκε επαρκώς. Την εξωτερική πολιτική. Οι Έλληνες νιώθουν πλέον ότι οι τρεις μας γείτονες, Σκόπια, Αλβανία και Τουρκία εμπαίζουν την Ελλάδα και έχουν καταρρακώσει την εθνική της αξιοπρέπεια. Θα ήθελα έστω και με μία φράση, να συμπεριληφθεί και αυτό. Αν η Ελλάδα ήταν ψηλά δεν θα ασχολούμασταν με την πολιτική.
Σας ευχαριστώ πολύ ξανά για την ευκαιρία να απαντήσω στις ερωτήσεις σας.