Συνέντευξη στην ομογενειακή εφημερίδα “Hephaestus Wien”

Συνέντευξη του Υποψήφιου Ευρωβουλευτή Ανδρέα Σταλίδη

 BY KONSTANTINOS APOSTOLOPOULOS

Συνέντευξη με τον Ανδρέα Σταλίδη: Υποψήφιο Ευρωβουλευτή με το κόμμα ΝΙΚΗ, στην ομογενειακή εφημερίδα “Hephaestus Wien

Συνέντευξη στον Κωνσταντίνο Αποστολόπουλο*

Αξιότιμε κ. Σταλίδη,

Ευχαριστώ που μου δώσατε την ευκαιρία να σας θέσω ερωτήσεις αναφορικά με την υποψηφιότητά σας. Αρχικά, θα ήθελα να μάθω περισσότερα για εσάς και την μέχρι σήμερα ενασχόλησή σας με την πολιτική.

Κύριε Σταλίδη, Τι σας οδήγησε να θέσετε υποψηφιότητα για το Ευρωκοινοβούλιο;

Με την πολιτική με την ευρεία έννοια ασχολούμαι σε όλη μου την ενήλικη ζωή, και ιδιαίτερα μετά το 2001 με το ηλεκτρονικό περιοδικό Αντίβαρο στο οποίο έχω κάνει πολλά αφιερώματα για το Σχέδιο Ανάν, το βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ’ Δημοτικού, τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, το Κρυφό Σχολειό, την Επανάσταση του 1821, το ΟΧΙ του 1940, τη Μακεδονία, το Αιγαίο κλπ. Συμμετέχω δηλαδή ενεργά ανέκαθεν στον δημόσιο διάλογο. Με την πολιτική με τη στενή έννοια υποχρεώνομαι να ασχοληθώ ακριβώς επειδή νιώθω ότι η πατρίδα μου βρίσκεται σε πολύ χαμηλή θέση. Οι τρεις γείτονές της, Σκόπια, Αλβανία και Τουρκία ποδοπατούν την εθνική της αξιοπρέπεια. Ταυτόχρονα, οι εσωτερικές παθογένειες όχι απλώς δεν μειώνονται, αλλά μάλλον καλπάζουν. Δεδομένου ότι ο κόσμος αλλάζει, η συνεργασία των εθνών είναι απαραίτητη και ότι 7 στους 10 νόμους που περνούν από τα εθνικά κοινοβούλια προέρχονται από οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Ευρωκοινοβούλιο είναι ο τόπος και ο τρόπος που μπορεί κανείς να υπηρετήσει την πατρίδα του για να συνδιαμορφώσει κατά δύναμιν όσα θα έρθουν αργότερα μπροστά μας. Θέτω λοιπόν τον εαυτό μου στην αξιολόγηση του ελληνικού λαού για να προσφέρω όσα μπορώ και ακόμη περισσότερα από αυτή τη θέση.

Γιατί είστε υποψήφιος με την ΝΙΚΗ; Tι διαφορετικό αντιπροσωπεύει και τι έχει πετύχει με την παρουσία της στο Ελληνικό Κοινοβούλιο;

Πρώτο αίτιο είναι η εμπιστοσύνη στην καθαρότητα των προσώπων και στην αγνότητα των προθέσεων και της άδολης φιλοπατρίας των ανθρώπων που την απαρτίζουν. Γνωρίζω, επί παραδείγματι, τον Πρόεδρο Δημήτρη Νατσιό επί πάνω από 20 έτη μέσω του Αντίβαρου και διαθέτω όλη του την αρθρογραφία. Παρότι νέο κόμμα με συλλογική ηγεσία, όμως χωρίς εξαρτήσεις ή προϋπηρεσία σε άλλα κόμματα ή κομματικά τζάκια, και, κυρίως, ουσιαστικά ευρισκόμενο σε εμπάργκο από όλα τα ελληνικά ΜΜΕ που το αγνοούν, αναπτύσσει γοργά τον βηματισμό του. Πρεσβεύει τις αξίες στην Πίστη, την Ιστορία, την Παράδοση, τη Γλώσσα και την Οικογένεια. Ορισμένα παραδείγματα της κοινοβουλευτικής δράσης: μνημειώδεις ήδη οι διάλογοι εντός Βουλής με τους υπουργούς και υφυπουργούς παιδείας για τη σχολική ύλη, βαρύνουσας σημασίας η ερώτηση σύσσωμης της ΚΟ της Νίκης για τις 345 παραβιάσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών (έως τις 22 Μαρτίου 2024, όταν κατατέθηκε) χωρίς να έχει απαντηθεί, εμβριθέστατο το 42 σελίδων αφιέρωμα στα ελληνοτουρκικά που διατίθεται στην ιστοσελίδα, η ενεργοποίηση  του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής με παρέμβασή της. Άγνωστα ίσως στο ευρύ κοινό λόγω ΜΜΕ. Κοινοβουλευτικά, στηρίζει ό,τι θεωρεί ότι αξίζει, και ασκεί δριμύ κοινοβουλευτικό έλεγχο. Το πιο θεμελιώδες όμως αποτύπωμα της ΝΙΚΗΣ είναι η επανάσταση ύφους και ήθους. Είναι η έμπρακτη απόδειξη ότι ο αιχμηρός λόγος μπορεί να είναι ευπρεπής. Είναι η προσπάθεια να απεξαρτηθεί ο ελληνικός λαός από τον εθισμό ότι πολιτική σημαίνει πυροτεχνήματα, εριστικός λόγος και διαρκής εξύβριση των πάντων.

Τι  πρόγραμμα και προτάσεις έχει η ΝΙΚΗ για την Ευρωβουλή;

Η ΝΙΚΗ έχει αποφασίσει να μην ενταχθεί σε κάποια πολιτική ομάδα στην Ευρωβουλή. Αυτό θα το κάνει με κάποιο κόστος, διότι πιθανώς θα έχει μικρότερη δυνατότητα παρεμβάσεων ή συμμετοχών σε επιτροπές. Θα μεγιστοποιήσει όμως το όφελος της ελευθερίας απόψεων, αφού χωρίς καμία δέσμευση θα κρίνει τα πάντα αποκλειστικά με βάση το εθνικό συμφέρον. Η ΝΙΚΗ ως κίνημα με πρόταγμα τον πολιτισμό και τις ιδιαιτερότητες κάθε έθνους, έλκεται από τις ρίζες της Ευρώπης όπως είχαν τεθεί κατά την ίδρυσή της, δηλαδή ως «Ευρώπη των εθνών» και διαπιστώνει, με λύπη, ότι έχει απομακρυνθεί από αυτόν τον άξονα. Το πρόταγμά της είναι «Στην Ευρώπη ως Έλληνες» και με απόλυτο σεβασμό στον πολιτισμό των άλλων λαών, αυτήν την συνεργασία των εθνών ευαγγελίζεται για το κοινό όλων. Η ΝΙΚΗ αντιτάσσεται σε μία σειρά θεμάτων όπως την διάλυση της παραδοσιακής οικογένειας, τον ψηφιακό και οικονομικό ολοκληρωτισμό, τη σύνδεση δημογραφικού με το μεταναστευτικό και την επιβολή της woke ατζέντας.

Τι σας ξεχωρίζει από τους άλλους υποψηφίους; Ποια θα ήταν τα πρώτα πράγματα που θα θέλατε να κάνετε αν εκλεγόσασταν;

Έχω μία συγκεκριμένη και γνωστή πορεία, τουλάχιστον διαδικτυακά, τα τελευταία 25 χρόνια με ενωτικό χαρακτήρα προς όλες τις ιδεολογικές αποχρώσεις. Δεδομένου ότι εμείς οι Έλληνες είμαστε σε γενικές γραμμές καχύποπτοι ο ένας απέναντι στον άλλον, όμως σε όλη  μου τη ζωή έχω κερδίσει την εμπιστοσύνη ανθρώπων από όλο το πολιτικό φάσμα χωρίς να έχω ζητήσει ποτέ τίποτα και χωρίς να έχω καμία εξάρτηση από οτιδήποτε και οιονδήποτε.  Ουσιαστικά με τη δράση μου για το βιβλίο Ιστορίας της Στ’ Δημοτικού κατάφερα την πρώτη, και μόνη μέχρι σήμερα, νίκη εναντίον του εθνομηδενισμού στην Ελλάδα. Επίσης, έχω 23 χρόνια εργασίας στο ΗΒ στον χώρο της ενέργειας, γνωρίζω δηλαδή τα θετικά και αρνητικά και της Ελλάδας και ισχυροτέρων χωρών του εξωτερικού, γνωρίζω πολύ καλά έναν χώρο (ενέργεια) από την οπτική της ανάπτυξης μαθηματικών μοντέλων για διαχείριση κινδύνων, κάτι που μου δίνει την πολύ ισχυρή δεξιοτεχνία της αναλυτικής σκέψης. Η προσφορά μου, η πορεία μου, οι γνώσεις και ικανότητές μου κατατίθενται δημοσίως για να αξιολογηθώ ανάμεσα στους υποψηφίους.

Μία μόνο υπόσχεση έχω κάνει δημοσίως. Η πρώτη μου φράση στην πρώτη μου ομιλία θα είναι ότι «για τον ελληνικό λαό η χώρα βορείως της Ελλάδας ονομάζεται Σκόπια και οι κάτοικοί της Σκοπιανοί. Μακεδόνες είμαστε εμείς και δεν μπορούν να υπάρξουν δύο ειδών Μακεδόνες». Από κει και πέρα, θα δώσω τον εαυτό μου για να υπερασπιστώ τα συμφέροντα της πατρίδας μου.

Ποιες αξίες και αρχές θα θέλατε να προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση;

Αν ζούσε σήμερα ο Ντε Γκωλ, είμαι βέβαιος ότι θα δήλωνε ευρωσκεπτικιστής. Αν μεταφερθούμε στα χρόνια ίδρυσης της ΕΕ θα δούμε ότι όχι μόνο στα κείμενα, αλλά και στον λόγο τους μιλούσαν για τους τρεις πυλώνες: τις Χριστιανικές αξίες, το Ρωμαϊκό δίκαιο και τον Ελληνικός πολιτισμό. Αυτά ορίζουν την ταυτότητά της. Σήμερα τι βλέπουμε; Έναν αθεϊστικό ουμανισμό και μία Ισλαμοποίηση, ως εξίζου εχθρικά ρεύματα προς τον Χριστιανισμό, μία τάση προς ολοκληρωτική «διακυβέρνηση» της Ευρώπης από πολιτικά και οικονομικά λόμπι με αυξημένη ισχύ διαφόρων ΜΚΟ, και έναν πολιτισμικό αποχρωματισμό, δηλαδή μία εχθρότητα προς τις παραδοσιακές αξίες με την επιβολή μίας woke ιδεολογίας. Και οι τρεις πυλώνες υπονομεύονται. Αυτούς θέλουμε να επαναφέρουμε.

Πως θα μπορούσε η Ελλάδα να επωφεληθεί από τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

Ποικιλοτρόπως. Θα δώσω ένα παράδειγμα μόνο. Νομίζω ότι η ΕΕ μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για να αποκτήσει η Ελλάδα μία εξωστρέφεια! Τι εννοώ. Στις διαδικτυακές εκπομπές που κάνω αυτήν τη προεκλογική περίοδο, προσπαθώ να χτίσω γέφυρες με πληθυσμούς εκτός Ελλάδος που μας έχουν ανάγκη. Μία ήταν με ένα Ρωμιό Χριστιανό Ορθόδοξο της Συρίας, που αισθάνεται Έλληνας και δραστηριοποιείται σε αντίστοιχους συλλόγους. Υπάρχουν 800 χιλιάδες Ρωμιοί σε Συρία και Λίβανο και 2 εκατομμύρια στη Διασπορά τους. Μία άλλη που δεν έχει γίνει ακόμη, θα είναι με έναν εκπρόσωπο των ελληνοφώνων της Κάτω Ιταλίας. Νομίζω ότι το Ευρ. Κοινοβούλιο προσφέρεται για τέτοιες ιδέες, δηλαδή προστασία τους, προγράμματα εκπαιδευτικά, επιχειρηματικά, πολιτιστικά, και γενικότερα σύνδεσης μεταξύ αυτών των περιοχών, όπως και άλλων στα Βαλκάνια ή στις παρευξείνειες χώρες, ξεχασμένων από την Ελλάδα.

Ποιο ρόλο θα μπορούσε να παίξει το Ευρωκοινοβούλιο αναφορικά με τα εθνικά μας θέματα: Σκοπιανό, Eθνική μειονότητα της Βορείου Ηπείρου, διεκδικήσεις της Τουρκίας, κλπ;

Πάρα πολύ σημαντικό ρόλο!

Τουρκία – υπάρχει η δυνατότητα προσφυγής στο Δικαστήριο του Λουξεμβούργου με την Κύπρο για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ μας. Έτσι, σε εσωτερικό ευρωπαϊκό δικαστήριο, με άξονα το συμφέρον της Ένωσης, θα εξασφαλιζόταν εκ των πραγμάτων η επήρεια του συμπλέγματος του Καστελλορίζου, με αποτέλεσμα να συνορεύει θαλασσίως η Ελλάδα με την Κύπρο (και όχι η Τουρκία με την Αίγυπτο ή τη Λιβύη όπως προβλέπει το εξωφρενικό τουρκολιβυκό μνημόνιο). Η Τουρκία, ως τρίτη χώρα, ακόμα και να ζητούσε τον λόγο, ούτε θα επηρέαζε, ούτε θα μπορούσε να προωθήσει με κανέναν τρόπο τις (ούτως ή άλλως παράλογες και ενάντιες στο Διεθνές Δίκαιο) θέσεις της.

Αλβανία – η προστασία και ο σεβασμός δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας και στη συνείδηση, αλλά και στην ιδιοκτησία, θα μπορούσε να τεθεί υπό το μικροσκόπιο ειδικής ευρωπαϊκής επιτροπής. Είναι δυνατόν να διοικεί τον Δήμο Χειμάρρας η παράταση που έχασε τις εκλογές και να μην έχει γίνει ούτε μία σχετική δήλωση ευρωπαίου αξιωματούχου; Αφήστε την κυβέρνηση, οι ευρωβουλευτές μας και οι ευρω-ομάδες τους κοιμούνται κι αυτές τον ύπνο του δικαίου; Ούτε η στοιχειώδης αλληλεγγύη πια; Καταδίκη της Αλβανίας ως περίπου Απαρτχάιντ των Βαλκανίων με τον ρατσιστικό τρόπο που αρπάζει τις περιουσίες των βορειοηπειρωτών και απέχει έτη φωτός από το να είναι κράτος δικαίου.

Σκόπια – η πραγματικότητα είναι ότι η Βουλγαρία είναι η μόνη χώρα που συνεχίζει να διαμαρτύρεται για τα Σκόπια, σε σχέση με τη γλώσσα. Οι παραβιάσεις της Συμφωνίας από τους Σκοπιανούς όλη την πενταεατία, πριν την ανάληψη της εξουσίας από το VMRO ήταν απίστευτες και καταγεγραμμένες με αξιοπιστία. Ορισμένες είναι εξωφρενικές. Βλέπουμε πρέσβεις και προξένους των Σκοπίων να ποζάρουν μπροστά από χάρτες που δείχνουν ελληνικές περιοχές – τα σπίτια μας – κάτω από τη δική τους σημαία! Ανήκουστα πράγματα, που δεν καταγγέλθηκαν ποτέ των ποτών από τις αίθουσες των ευρωπαϊκών θεσμών. Θα το κάνουμε εμείς.

Υπάρχουν συγκεκριμένα θέματα ή προκλήσεις που θέλετε να επικεντρωθείτε, αν θα εκλεγόσασταν ευρωβουλευτής;

Σε συνέπεια με την έννοια της Ρωμιοσύνης που είναι κεντρική για τη ΝΙΚΗ, η Ελλάδα πρέπει να χτίσει γέφυρες με συγγενείς πληθυσμούς, όπως πχ τους Ρωμιούς της Μέσης Ανατολής, τους ελληνόφωνους της Κάτω Ιταλίας, τους Έλληνες στα Βαλκάνια και τις Παρευξείνειες χώρες. Η ΕΕ προσφέρει τέτοιες δυνατότητες, με προγράμματα, προγράμματα ανταλλαγής νέων ανθρώπων, εκπαιδευτικού, επαγγελματικού ή καλλιτεχνικού χαρακτήρα. Θέλουμε ανθρώπους με όραμα να τα ενεργοποιήσουν όλα αυτά.

Επίσης, η Ελλάδα μπορεί να εκπροσωπήσει στην Δύση τον Χριστιανικό πληθυσμό της Αφρικής και άλλων ηπείρων που διώκεται βάναυσα και δεν υπάρχει κανείς ούτε καν για να θέσει την κατάστασή τους υπόψιν της Διεθνούς Κοινότητας.

Τα παραπάνω είναι δύο μόνο παραδείγματα, πέραν αυτών που σκέφτεται κανείς σε πρώτο βαθμό, δηλαδή των εθνικών μας δικαίων που αναφέρθηκαν πιο πάνω, του μεταναστευτικού που θα πρέπει η ΕΕ να το δει και με την οπτική της Ελλάδος αντί μόνο της Γερμανίας, της ενθάρρυνσης της πρωτογενούς παραγωγής, της προτεραιότητας των επιπτώσεων στην εθνική οικονομία από την τήρηση των στόχων για την κλιματική αλλαγή (οι οποίοι στόχοι είναι μπορούν να ικανοποιηθούν και λίγο αργότερα), κλπ.

Θα επιδιώξετε συνεργασίες με πολιτικούς από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες για την προώθηση των αξιών που πρεσβεύετε;

Θα σας εκπλήξω. Υπάρχει ένα κόμμα της Ρουμανίας το οποίο είναι επίσης σχετικά νέο και εμφορείται από τις ίδιες αρχές και αξίες με τη Νίκη, με έμφαση δηλαδή σε αυτό που λέμε «Ρωμιοσύνη». Έχει λάβει γύρω στο 7-8% στις εθνικές εκλογές και σήμερα δημοσκοπικά βρίσκεται κοντά στο 20%. Δεν γνωρίζω αν έχει γίνει κάποια επαφή ακόμα, ενδεχομένως όχι. Υπάρχει όμως η πρώτη ύλη. Ταυτόχρονα, υπάρχουν και άλλες Ορθόδοξες χώρες όπως η Κύπρος και η Βουλγαρία. Όμως κοινά αξίες μπορούν να βρεθούν και με άλλες χώρες, με σκοπό ακόμα και τη δημιουργία μίας ολοκαίνουργιας ευρω-ομάδας στο μέλλον. Η πολιτική έχει δυναμική μέσα της, δεν είναι στατική.

Πιστεύετε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θα προκύψει μετά τις εκλογές της 9ης Ιουνίου θα είναι διαφορετικό από αυτό που έχουμε συνηθίσει;

Διαφορετικό θα είναι σίγουρα. Το ερώτημα είναι πόσο διαφορετικό. Σε όλη την Ευρώπη κυριαρχεί η τάση των λεγόμενων «ταυτοτικών κομμάτων», δηλαδή αυτών που προτάσσουν την εθνική ταυτότητα. Αυτό γίνεται με διαφορετικούς ανθρώπους και τρόπους σε κάθε χώρα, οι συγκρίσεις και το τσουβάλιασμα δεν βοηθά στην ανάγνωση, όμως ο κοινός παρανομαστής είναι ότι ο Ευρωπαίος πολίτης νιώθει κάπως άβολα με την ραγδαία αύξηση μεταναστευτικών ροών προς τις χώρες αυτές. Το ότι νιώθει έτσι δεν είναι διαπραγματεύσιμο. Η ουσία είναι να μην αγνοηθούν αυτά τα συναισθήματα ή να μην τα τραβήξουν κάποιοι στα άκρα, μόνο και  μόνο από αντίδραση. Θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν οι ανησυχίες, ώστε και τα ακραία φαινόμενα να αποσωβηθούν, αλλά και να εισακουστούν τα προβλήματα λίγο περισσότερο.

Τι θα θέλατε να πείτε στους Έλληνες ψηφοφόρους του εξωτερικού μέσω του Ηφαίστου της Βιέννης;

Βεβαίως έχει λήξει η προθεσμία για την επιστολική ψήφο σε αυτές τις ευρωεκλογές, θα ήθελα όμως σαν γενική αρχή να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία για να δείχνουν ότι ενδιαφέρονται για την πατρίδα. Από κει και πέρα, να κρατούν ψηλά τη σημαία, τη φιλοπατρία τους, να έχουν στο νου τους την πατρίδα που είναι ουσιαστικά η επέκταση της οικογένειας ως ένας ομόκεντρος κύκλος, να σέβονται και να τηρούν τις παραδόσεις και τις δικές μας, αλλά και των λαών των χωρών στις οποίες κατοικούν, να διδάσκουν την ελληνική γλώσσα αλλά και ιστορία στα παιδιά τους. Αυτό προσπαθούμε και οι Έλληνες στο ΗΒ, όπως και οι Έλληνες της Διασποράς σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης εδώ και αιώνες. Όπως στον πόλεμο όταν πληγωθεί ο στρατιώτης που κρατάει τη σημαία ψηλά για να την βλέπουν οι άλλοι που είναι μακρυά και την σημαία την κρατάει όρθια ένας άλλος στρατιώτης, έτσι κι εμείς από γενιά σε γενιά να κρατάμε ψηλά την ελληνικότητά μας μέσω των παιδιών μας.

Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Σταλίδη, και σας εύχομαι καλή επιτυχία στις εκλογές;

Να είστε καλά. Σας ευχαριστώ για την ευκαιρία να εκφράσω τις απόψεις μου μέσα από τις ερωτήσεις σας.

Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Σταλίδη, και σας εύχομαι καλή επιτυχία στις εκλογές

* Ο Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος είναι Δικηγόρος και Δημοσιογράφος, διαμένει και εργάζεται στη Βιέννη και στην Πάτρα.

Leave a Reply